Wiosna nabiera rumieńców i rozpędu 🙂
Tobie też kojarzy się z porządkami? Zwłaszcza w roślinkach domowych, na balkonie i w ogrodzie! Wiesz, jak może Ci się przydać kompostowanie?
Po pierwsze, to bardzo przyjazna forma zagospodarowania odpadów, tak dla środowiska, jak i dla domowego budżetu! Odpady BIO to około ⅓ wszystkich odpadów wytwarzanych w naszych gospodarstwach domowych! Taka ilość przekłada się na konkretne kwoty. Mniejsza ilość śmieci, dzięki kompostowaniu, to zauważalnie niższe opłaty, a różnych gminach także dodatkowe korzyści.
Po drugie kompostowanie rozwiązuje problem suchych liści, skoszonej trawy i gałęzi. Ich palenie jest zabronione, wywóz wiąże się z opłatami, a do kompostowania te odpady nadają się idealnie!
Po trzecie kompostowanie rozwija wiedzę, świadomość ekologiczną, zdrowe i zrównoważone nawyki, a także pomaga ograniczać marnowanie jedzenia i urealniać listy zakupowe 😉
Po czwarte, dzięki rozwojowi technologii oraz możliwości, to rozwiązanie dostępne tak dla lokatorów mieszkań, jak i domków, czy działek!
I po piąte – przykry zapach, to wyłącznie sygnał złej kondycji kompostu! Zdrowy, odpowiednio zasilany i komponowany kompost, charakteryzuje zapach leśnej ściółki. A ten zapach zupełnie niemagicznie poprawia nasz nastrój, bo realnie wspiera produkcję endorfin!
Jak kompostować skutecznie?
W mieszkaniu możesz skorzystać z oferty specjalnych pojemników, które są ustawiane w samym mieszkaniu, albo na balkonie. Jeśli masz przy domu ogród, albo po prostu działkę, wybierz na kompost wygodne, kameralne, przewiewne miejsce w półcieniu.
W obu przypadkach warto zadbać o odpowiednie przygotowanie podłoża i właściwe nawilżanie.
Co jeszcze lubi, a czego nie lubi kompost?
Kompost nie lubi być ani suchy, ani bardzo mokry 😉 za to bardzo lubi regularnie być przemieszany co jakiś czas 😉 Igliwie i gałęzie tui spowalniają procesy kompostowania, za to fusy kawy przyciągają dżdżownice, które świetnie opiekują się kompostem. W warunkach mieszkaniowych przyda się “starter”, czyli specjalny środek zawierający szczepy bakterii wspierające kompostowanie. Kompost lubi drobne elementy, dlatego większe gałęzie, czy tektury, a nawet skorupki jajek lepiej podzielić na mniejsze cząstki! Za to należy unikać w kompoście chorych, zepsutych roślin, spleśniałych produktów, tłuszczów, nabiału, czy mięsa i kości!
Kompost to nie śmietnik, jednak lubi odpowiednie warstwy, zachowane proporcje i różnorodne składniki. W tym kompost, trochę przypomina zakwas (chlebowy), a trochę cebulę i jej warstwy 😉
0. odpowiednie podłoże,
1. drobne / rozdrobnione gałązki,
2. ziemia, albo dojrzały kompost/starter,
3. pierwsza warstwa bioodpadów – rośliny, trawa, obierki,
4. ziemia i wapno
5. druga warstwa bioodpadów
6. i od nowa, po kolei kolejne warstwy 🙂
Kompost bywa wymagający, rządzi się szczególnymi prawami, jednak kiedy dobrze o niego zadbasz, zyskasz w pełni naturalny, najtańszy, najzdrowszy i najskuteczniejszy nawóz, który możesz wykorzystać do wszystkich roślin domowych i ogrodowych!
Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj też do wpisów w mediach społecznościowych 🙂
Artykuł na Facebook:
Artykuł na LinkedIn: