Sorteusz

Co łączy wiosnę , wielkanoc i Sorteusza ? Oczywiście jajka! A skoro jajka, to skorupki. A jak skorupki too…. Sortowanie odpadów! 😊 Okazuje się, że skorupki właściwie nie nadają się do śmieci 😅 Do żadnych śmieci! ✨

 

Kiedy poznasz, jaki zawierają potencjał, zrozumiesz i przyznasz mi rację, że skorupki to naturalne złoto! 

 

Łatwiej chyba napisać, do czego skorupki się nie nadają, ale lubię wyzwania i spróbuję zebrać komplet informacji w jednym miejscu. Taki wielkanocno-wiosenny prezent ode mnie dla Ciebie 🐰🐣🎁 To kicamy!

 

Jakie supermoce mają skorupki?

 

             🥚Posiadają nadzwyczajne właściwości i są wykorzystywane w leczeniu osteoporozy, 

odbudowie chrząstki stawowej, wpływają na zmniejszenie bólu stawów, a nawet 

wspomagają odchudzanie/ wspomagająco podczas odchudzania.

             🥚  Ze względu na przepuszczalność, przechowywane w lodówce mogą przejmować 

zapach, czy smak produktów, których dotykają/z którymi bezpośrednio sąsiadują.

             🥚 Do prania jako odplamiacz i wybielacz. 

             🥚 A także do czyszczenia trudnych plam z garnków, naczyń, czy umywalek.

             🥚 Oczyszczają krew i działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

             🥚 Ze skorupek możesz przygotować kredę do rysowania dla dzieci, a wodą po 

gotowaniu jaj możesz podlać kwiaty 😉

🥚 Skorupka chociaż stanowi zaledwie 10% wagi całego jajka, to wyjątkowo trwały i 

elastyczny materiał! Ze tego względu są inspiracją dla inżynierów i naukowców do opracowania tworzyw, materiałów i opakowań wzorowanych na ich właściwościach.  

 

Chyba więcej wysiłku, niż przygotowanie skorupkowego super proszku, wymaga zmiana myślenia o skorupkach i korzystanie z ich dobrodziejstwa. Proszek możesz dodawać do większości potraw – do sałatek, zup, sosów, jogurtów…  A nawet kawy! Skorupki wzmacniają jej aromat i neutralizują kwaśny odczyn, dzięki czemu Twoja kawa jest łagodniejsza dla żołądka. Przepis na ten niezwykły proszek znajdziesz poniżej.

 

Uniwersalny symbol nowego życia, odrodzenia, Wielkanocy? Czy raczej niesamowity potencjał? Czy na pewno wiemy już o skorupkach wszystko, czy skrywają kolejne nieodkryte niespodzianki? 

W każdym razie śmietnik, to ostatnie miejsce dla skorupek! 

 

Podsumujmy!

 

Właściwości skorupek po jajkach

 

Skorupki, to źródło wapnia, fosforanu wapnia, potasu, selenu, magnezu, sodu, siarki, miedzi, cynku, molibdenu, jodu, krzemu, żelaza, fluoru, manganu, kolagenu, glukozaminy oraz takich witamin, jak A, z grupy B, D, E, H.

 

Dzięki temu, skorupki, to

 

  • naturalne źródło zdrowia, siły i odporności dla ludzi i zwierząt
  • naturalny środek czyszczący – do prania mycia, sprzątania, 
  • naturalny składnik peelingów, maseczek, maści
  • ostrzałka do noży – wystarczy tępym nożem kroić pokruszone skorupki 
  • naturalny zasilacz kompostu!

 

Magia skorupek? Czyli ciekawe ciekawostki:

 

  • W skorupie jest 8-9 tysięcy porów, które umożliwiają wymianę gazową, czyli oddychanie zarodka.
  • Świeże jajko w miseczce z wodą zostanie nie na dnie, a stare jajko będzie pływać! Dzieje się tak, ponieważ w miarę upływu czasu, coraz więcej powietrza przenika przez skorupkę jajka i dlatego zaczyna unosić się w wodzie. To właśnie niezawodna metoda na sprawdzenie świeżości jajek 😉
  • Rozkładają się 2-3 lata (!) dlatego jako odżywka do kwiatów, czy w ogrodzie nie działają szybko, ale jednak w perspektywie czasu są skuteczne 😉 Pomagają też zmniejszać zakwaszenie gleby i równoważyć jej pH.
  • Gotując skorupki, uzyskasz naturalne barwniki w różnych odcieniach żółci, beżu i brązu, które możesz wykorzystać do barwienia papieru, jajek wielkanocnych, a nawet tkanin (!).
  • W magii skorupki są cenione, ze względu na wyjątkowo silne moce ochronne.
  • Jedna łyżeczka proszku ze skorupek jaj zawiera od 800 do 1000 mg wapnia, czyli mniej tyle, ile wynosi rekomendowana dzienna dawka wapnia dla osoby dorosłej.

 

Jak przygotować skorupkowy super proszek?

 

Oto szybka i łatwa receptura, pozwalająca przygotować proszek w 5 krokach?

  1. Dokładnie umyj skorupki mydłem, lub płynem / nie samą wodą.
  2. Rozłóż na blaszce i pozostaw na noc do wyschnięcia.
  3. Nagrzej piekarnik do 100 stopni i piecz 10 minut.
  4. Dokładnie zmiel wystudzone skorupki.

Przechowuj w szczelnie zakręconym słoiczku