Co łączy wiosnę , wielkanoc i Sorteusza ? Oczywiście jajka! A skoro jajka, to skorupki. A jak skorupki too…. Sortowanie odpadów! 😊 Okazuje się, że skorupki właściwie nie nadają się do śmieci 😅 Do żadnych śmieci! ✨
Kiedy poznasz, jaki zawierają potencjał, zrozumiesz i przyznasz mi rację, że skorupki to naturalne złoto!
Łatwiej chyba napisać, do czego skorupki się nie nadają, ale lubię wyzwania i spróbuję zebrać komplet informacji w jednym miejscu. Taki wielkanocno-wiosenny prezent ode mnie dla Ciebie 🐰🐣🎁 To kicamy!
Jakie supermoce mają skorupki?
🥚Posiadają nadzwyczajne właściwości i są wykorzystywane w leczeniu osteoporozy,
odbudowie chrząstki stawowej, wpływają na zmniejszenie bólu stawów, a nawet
wspomagają odchudzanie/ wspomagająco podczas odchudzania.
🥚 Ze względu na przepuszczalność, przechowywane w lodówce mogą przejmować
zapach, czy smak produktów, których dotykają/z którymi bezpośrednio sąsiadują.
🥚 Do prania jako odplamiacz i wybielacz.
🥚 A także do czyszczenia trudnych plam z garnków, naczyń, czy umywalek.
🥚 Oczyszczają krew i działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
🥚 Ze skorupek możesz przygotować kredę do rysowania dla dzieci, a wodą po
gotowaniu jaj możesz podlać kwiaty 😉
🥚 Skorupka chociaż stanowi zaledwie 10% wagi całego jajka, to wyjątkowo trwały i
elastyczny materiał! Ze tego względu są inspiracją dla inżynierów i naukowców do opracowania tworzyw, materiałów i opakowań wzorowanych na ich właściwościach.
Chyba więcej wysiłku, niż przygotowanie skorupkowego super proszku, wymaga zmiana myślenia o skorupkach i korzystanie z ich dobrodziejstwa. Proszek możesz dodawać do większości potraw – do sałatek, zup, sosów, jogurtów… A nawet kawy! Skorupki wzmacniają jej aromat i neutralizują kwaśny odczyn, dzięki czemu Twoja kawa jest łagodniejsza dla żołądka. Przepis na ten niezwykły proszek znajdziesz poniżej.
Uniwersalny symbol nowego życia, odrodzenia, Wielkanocy? Czy raczej niesamowity potencjał? Czy na pewno wiemy już o skorupkach wszystko, czy skrywają kolejne nieodkryte niespodzianki?
W każdym razie śmietnik, to ostatnie miejsce dla skorupek!
Podsumujmy!
Właściwości skorupek po jajkach
Skorupki, to źródło wapnia, fosforanu wapnia, potasu, selenu, magnezu, sodu, siarki, miedzi, cynku, molibdenu, jodu, krzemu, żelaza, fluoru, manganu, kolagenu, glukozaminy oraz takich witamin, jak A, z grupy B, D, E, H.
Dzięki temu, skorupki, to
Magia skorupek? Czyli ciekawe ciekawostki:
Jak przygotować skorupkowy super proszek?
Oto szybka i łatwa receptura, pozwalająca przygotować proszek w 5 krokach?
Przechowuj w szczelnie zakręconym słoiczku